Szakmai önéletrajz

szilhazimEddigi életem jelentős részét egy homokháti tanyán éltem, pontosabban az Alföld szívében Kerekegyházán, ezáltal a gazdálkodás gyakorlati részét is volt alkalmam megtanulni, megszeretni. Nekem sem volt könnyű a mindennapi munka mellett megoldani a szükséges és sokszor félelmetesnek ható adminisztrációt.

Több évtizedes munkám során úgy gondolom, elegendő gyakorlati tudást szereztem, melyet most Neked is át tudok adni a mindennapi adminisztráció és a sikeres gazdálkodás megkönnyítésére.
Szüleimnek köszönhetően két testvéremmel együtt belenőttünk a mezőgazdálkodásba. Számomra nem ismeretlen a 32-38 fokos melegben a kukorica kapálás, vagy a gyalogszőlő permetezése. Volt rá lehetőségem, hogy megtapasztaljam, milyen is az aratás a közel 50 celsius fokos E-512-es kombájn fülkéjében ülve, vezetve. Családi gazdaságunk fő tevékenysége a juhászat és az azt kiszolgáló növénytermesztés, mely a mai napig sikeresen működik.

Az általános iskolai tanulmányok után nem volt kérdéses, hogy mezőgazdasági irányban tanulok tovább. Érettségi után elvégeztem a kertész-, és növényvédelmi technikus szakot Kecskeméten. Ekkor már édesapámtól jórészt átvettem a gazdaság irányításának ügyvitelét (a rettegett papírmunkát). Innen már egyenes út vezetett a Kecskeméti Főiskola Kertészeti Karára (akkor még Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Kertészeti Főiskolai Karként ismertük). Itt a három év során nagyon sok új szakmai tudást sikerült összegyűjtenem. A tanáraim többségével ma is tartom a kapcsolatot, néhányukkal szakmai kapcsolatom is igen közeli.

A főiskola elvégzése után teljes erőbedobással az otthoni gazdaságunkban tevékenykedtem, amelyet a tanulás mellett is rendületlenül gyarapítottam. Ezzel párhuzamosan 2004-ben felkértek egy kerekegyházi ökogazdálkodással foglalkozó cég termelési irányítójának, majd két év múlva ügyvezetőjének. Ez az időszak igen hasznos és tanulságos volt számomra. Sokat tanultam és sikerült széles kapcsolatrendszert kiépítenem a szakma jeles képviselőivel. Nem elhanyagolható, hogy egy ekkora gazdaságban az ember megtanulja a biogazdálkodás szabályos adminisztrációs és gyakorlati fogásait is összefüggésében látni.

Ezután 2009-től falugazdászként dolgoztam négy településen (Kerekegyháza, Kunbaracs, Fülöpháza, Szentkirály). Ez a munkakör további új kapcsolatokat hozott és még jobban szembesített a mezőgazdasági hatósági munka mikéntjével. Ekkor már láttam, hogy mennyire nagy falat egy kiváló szakmai ismerettel rendelkező gazdálkodónak eligazodni a jogszabály és közlemény rengetegben.

 

 Szilvási – Hazag Imre, okleveles kertészmérnök, agrár-szaktanácsadó