Az ügyvezető tulajdonosról...
2012. december 27. csütörtök, 22:57
PDF

Amikor 2006-ban a Lakiteleki Népfőiskolán rendezett szakmai konferencián az Echo TV-nek nyilatkoztam a mezőgazdaság adminisztrációs nehézségeiről, még nem gondoltam volna, hogy ez a probléma 2020-ra sem veszti aktualitását. Ha jobban belegondolunk, a helyzet azóta csak fokozódott, a legtöbb dokumentációt már csak elektronikus formában lehet elkészíteni és benyújtani.

            Hogyan lehet ezt mégis jól csinálni?

Ma már több helyen is elérhetőek az aktuális közlemények, jogszabályok, az Agrárkamarához is lehet fordulni információkért, melyekből aztán a lényeget leszűrve máris benyújtható a kérelem.

            És mi van, ha nem értem a jogszabályban foglaltakat?

Össze lehet ülni más gazdákkal és közösen megpróbálni közösen összeállítani a dokumentációt, vagy fordulhatsz az illetékes falugazdászhoz, aki leterheltségétől függően tud tanácsot adni.

           Nincs valami egyszerűbb lehetőség, hogy mindig időben, jussak az engem érintő, közérthetően megfogalmazott információkhoz?

Dehogynem! Megenged, hogy segítsek? Eddigi szakmai tevékenységem 21 éve alatt mintegy 3900 területalapú támogatási kérelmet, 2100 db anyajuh és anyatehén támogatási nyújtottam be elbírálásra, melyek eredményeképp mintegy 1913 millió forinttal gazdagodtak ügyfeleim. Emellett 980 gázolaj jövedéki-adó visszaigénylést bonyolítottam le, melynek kapcsán az érintettek jelentős adó-visszatérítésben részesültek.

Munkám során közel 360 AKG (Agrár-Környezetgazdálkodási) programban szereplő gazdálkodó komplex adminisztrációját, továbbá kifizetési kérelmeit kezeltem, ezáltal 1085 millió forintot sikerült számukra lehívnom.

Több ügyfelem újította fel állattartó épületeit, vásárolt új mezőgazdasági gépeket, illetve termőföldet sikeres pályázati pénzekből.

Munkám során nap mint nap találkoztam olyan ügyfelekkel, akik nem, vagy csak nagyon nehezen tudtak eligazodni a mezőgazdaságot érintő jogszabályok között, így segítség nélkül a szakma passzív szereplőivé váltak. Ezen felismerés ösztönzött arra, hogy 2013. januárjától regisztrált szaktanácsadóként létrehozzam ezt a weboldalt a gazdák mindennapjainak segítésére.

 

Szilvási - Hazag Imre, regisztrált agrár-szaktanácsadó

 Szakmai önéletrajz eléréséhez katt ide!

Módosítás dátuma: 2020. április 02. csütörtök, 20:55