Többen kérdeztétek!
2015. október 31. szombat, 10:16
PDF

mvhAz elmúlt időszakban több ügyfelem is kérdezte, hogy miért kapott ilyen kevés területalapú előleget?

Ha kíváncsi vagy rá, ebben a cikkben meg tudod a választ!

A különbség abból adódik, hogy a támogatási rendszer azon része - az alaptámogatás - amelyet jelenleg egységes területalapú támogatásnak (SAPS) nevezünk, nem azonos azzal a SAPS támogatással, amelyet EU csatlakozásunk óta, 2014-ig kaptak a termelők. Ez a mostani SAPS, a „zöldítésért” (az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás) járó komponenssel együtt teszi ki az eddigi területalapú támogatásnak nagyságrendileg megfelelő összeget.

Ennek következtében a két jogcím elkülönül egymástól és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) külön fizeti ki a két jogcím támogatásait.

Tehát elképzelhető, hogy a SAPS előleget október végén, november első felében utalja a hivatal, míg a zöldítés kifizetésére november második felében kerül sor.

A két jogcímben az előlegfizetések 2015. október 16. és november 30. között zajlanak.

Fontos: A kifizetések összegéről az MVH minden ügyfelét külön végzésben értesíti!

A közeljövőben minden egyes érintett ügyfélnek két értesítést kell kapni.

Az egyik a zöldítésről szól, melynek tárgya a következő: "mezőgazdasági termelőknek az éghajlat és környezet szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás -- 2015. - végzés előzetes kifizetésről"

A másik végzés, mely a területalapú előlegéről szól, ilyen tárgyú: "Egységes területalapú támogatás 2015. - végzés előleg kifizetéséről"

Ha kíváncsi vagy, mire mennyi előleg jár, ebben a cikkemben megtalálod!