Fontos változásokat hoz a KAP 2015-2020 rendszere
2015. január 24. szombat, 22:54
PDF

fm logoA közvetlen támogatások új rendszerében fontos eredmény, hogy a jelenlegi SAPS rendszer elvén alapuló alaptámogatási rendszer továbbvihető 2020 végéig, vagyis egységes hektáronkénti átalánytámogatást kaphat minden olyan gazdálkodó, aki az adott évben támogatási kérelmet nyújt be – mondta Czerván György a Békés és Somogy Megyei Mezőgazdasági Szövetség harkányi konferenciáján.

 

 

Az agrárgazdaságért felelős államtitkár kiemelte, hogy a közvetlen támogatások új rendszerében kötelező és önkéntes elemek jelennek meg. A kötelező elemek közé tartozik az alaptámogatás, az ún. zöldítés és a fiatal gazdálkodóknak juttatott támogatás, míg az önkéntes elemek között a termeléshez kötött támogatást találjuk meg.

Felhívta a figyelmet arra a fontos változásra, hogy a jövőben csak aktív mezőgazdasági termelő lesz jogosult a közvetlen támogatásra, vagyis az, aki mezőgazdasági tevékenységet folytat és nincs a negatív listán. Az aktív mezőgazdasági termelői státuszt a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal a közvetlen kifizetések támogatási feltételeként fogja vizsgálni.

Az államtitkár elmondta, hogy a rendszer összetettségét jól mutatja, hogy bizonyos feltételek mellett aktív gazdának minősülhet az is aki ugyan szerepel a negatív listán, de a mezőgazdasági tevékenysége nem jelentéktelen, és/vagy elsődleges üzleti vagy társasági tevékenysége mezőgazdasági, illetve a legalább 20 ha SAPS jogosult területtel rendelkező, vagy az évente 5000 eurót meg nem haladó támogatásban részesülő termelő/negatív listán szereplő vállalkozás is.

Czerván György jelezte, hogy az új szabályokat tartalmazó rendeletek január végétől folyamatosan jelennek meg, amelyekről a tárca minden esetben tájékoztatást fog adni. Hozzátette, hogy a gazdák felkészülése érdekében készülnek a különböző kézikönyvek, amelyeket a lehető legszélesebb körben hozzáférhetővé kívánunk tenni.

(FM Sajtóiroda)

Módosítás dátuma: 2015. január 26. hétfő, 21:33