Mi az a földműves-regisztráció
2014. április 16. szerda, 21:55
PDF

Kezdjük az elején. Tisztázzuk a jogszabályi alapokat:

Az új földtörvény szerint ugyanis a jövőben - a jogszabály teljes, május elsejei hatályba lépése után - csak az kaphat az egyéb jogosultsági feltételeknek való megfelelés mellett engedélyt a földvásárlásra és földhaszonbérlet kötésére, aki szerepel a földművesek adatbázisában.

Most akkor jöjjön a bejelentkezés folyamata, ami egészen egyszerű:


Első lépésként tisztáznod kell, hogy rendelkezel - e megfelelő agrárvégzettséggel, mellyel jogosultá válhatsz a regisztrált földműves címre. Azt, hogy a Te végzettséged megfelelő-e itt nézd meg! 

Ha nincs még megfelelő végzettséged, akkor válassz magadnak! Ezt nézd meg!

Ha nincs ezen jogszabályban szereplő végzettséged, akkor magánszemélyként elegendő az előző 3 évi őstermelői jogviszonyodat igazolni. Ezt két féleképpen tudod megtenni.

Egyik megoldás, hogy az őstermelői tevékenységedhez kiadott betétlapokat kitőltöd a bevételeid szerint (nem lehet üresen hagyni!!!) csatolod fénymásolatban.

Másik megoldás, hogy a könyvelési anyagaidból kinyomtatjátok az éves árbevételi összesítést és hozzáteszed az utolsó 3 évi adóbevallásod másolatait. Értelemszerűen, ha nem volt adóbevallásod, csak a fenti betétlapos móka játszik.

Ja igen, hogy mihez kell csatolni ezeket? Természetesen a földműves regisztrációnak is meg van a megfelelő formanyomtatványa. A nyomtatvány kitöltése nem túl bonyolult feleadat, ezért arról nem írok. (De ha kell segítség, itt elérsz!)

A szükséges nyomtatványból három típus létezik:

1. Földművesként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)

2. Mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)

3. Újonnan alapított mezőgazdasági termelőszervezetként való nyilvántartásbavétel iránti kérelem (.doc)

 

A bejelentkezés egyébként önkéntes és ingyenes. Ha esetleg kíváncsi vagy rá, hogy a veled üzleti kapcsolatban álló vállalkozás, vagy magánszemély szerepel-e az adatbázisban, ingyenesen le tudod kérdezni ezt a következő formanyomtatvány kitöltésével:

1. A földművesekről, a mezőgazdasági termelőszervezetekről, valamint a mezőgazdasági üzemközpontokról vezetett nyilvántartásból szolgáltatható papír alapú adatlap-másolat kiadása iránti kérelem (.doc)

Végül, ha sikerült kitölteni a rád vonatkozó nyomtatványt, már csak postáznod kell a lakcímed szerint illetékes Földhivatalba. Elérhetőségek itt!!

 

 

Módosítás dátuma: 2018. március 05. hétfő, 12:36